Om föreningen

Lite föreningshistoria!

Arnäs Trädgårdsförening bildades den 18 februari 1956. Den förste ordföranden hette Karl Söderström. Första året var medlemsantalet 29 personer och årsavgiften var fem kronor. En av föreningens uppgifter var att premiera trädgårdar. En uppgift nog så känslig men samtidigt rolig och spännande.

Blommornas Dag är en uppskattad aktivitet som funnits med nästan sedan starten. Då samlas blommor in från medlemmarnas trädgårdar. Buketter knyts och överlämnas sedan till Arnäsgården och Örnsköldsgården.

1999 anlades Parktorget i Arnäsvall. Föreningen har tillsammans med Ravesta Byalag ansvarat för skötseln av planteringarna. 2012 sades ansvaret upp och övergick då till Örnsköldsviks Kommun. Under några år samverkade föreningen med Arnäs kyrka vid friluftsgudstjänster som hölls på Parktorget.
Föreningen anlade kolonilotter i Brösta 1991. Dessa gick att hyra, t ex om man inte hade tillgång till egen trädgård. Dessa övergick senare till kommunen.
Under några år har det hållits vårmarknad med växtförsäljning och höstmarknad på Parktorget där medlemmarna sålt grönsaker, blommor, sylt mm.

2009 gick föreningen med i Riksförbundet Sveriges Trädgårdar. Medlemskapet innebär bl a att medlemmarna får tillgång till rådgivning, rabatter och en medlemstidning som kommer ut 6 ggr/år.

Föreningens programråd lägger varje år upp ett program och har då en särskild inriktning på aktiviteterna. Exempel på olika teman har varit ”Gräs och sten”, ”Kryddodling”, ”Lökar och knölar”. Tema för 2021 var ”Trädgård där biologisk mångfald gynnas”.
Återkommande programpunkter är föreläsningar, besök i trädgårdar samt sommarresa för att tillgodose så många trädgårdsintressen som möjligt.

Som medlem i Arnäs Trädgårdsförening finns möjlighet att ta del av föreningens avtal med en trädbeskärare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s