Omplanteringen börjar och snön försvinner förhoppningsvis i år också – Mars.

Som alltid i slutet på februari när ljuset börjar komma tillbaka och temperaturen lättar något börjar jag känna hopp om livet. Årets jordsäckar köps in och stora ambitioner om årets odlingar målas upp. Alla frön är inköpta och i år med barnfokus så att lillkillen ska kunna odla lite själv. Såklart blir det inga krångliga saker eftersom resultat är det viktiga. Röda solrosor, slingerkrasse, rädisa, sockerärtor, rödbeta, och basilika står på menyn. Löken och tomaterna tänker jag köpa på trädgårdsmässan på torget. Jag är egentligen för lat för att odla och det mesta brukar fallera när omskolningen ska till, det är då latmoster kommer in och tänker att det går nog ändå. Det brukar det i och för sig göra men med inte allt för lyckat resultat.

Årets tema – matnyttigt – kommer att passa mig perfekt.

Tittar ut i trädgården och känner en viss skräck inför den stora snömängden. Mina känsliga kompisar där ute trivs säkert alldeles utmärkt under snötäcket men några är jag lite oroliga för. Mina persikor som klarade sig gott under förra vintern utan att jag gav dem någon kärlek alls på hösten blir nog lite skamfilade i år. Stampersikan ’Red Heaven’ som till min stora förvåning klarade sig bättre än min ’Frost’ – som är i buskform – i fjol, har fått grenar avbrutna i takras. ’Frost’ däremot är så begravd i snömassor att den bara är mos befarar jag.

 Persika Red Heaven

Såklart har jag inte klarat mig undan rådjuren. Ambitiöst hängde jag ut små säckar med människohår i träden i höstas vilket verkar fungera men glömde mina ny-ympade äppelträd. Föreningen anordnade ympningskurs förra våren med pomologen Eric Håkansson och som stolt ägare av tre stycken ’Gorbatjov’ hade jag börjat stamma upp dessa spön för att få hängande äpplen. ’Gorbatjov’ är en ”krypande” äppelsort som växer efter backen om man inte spaljerar eller på annat sätt binder upp den. Såklart har rådjuren knipsat av toppen på ett av spöna, så nu funderar jag på hur jag ska rädda situationen utan att få ett alltför fult äppelträd. Har du nått tips?

Nu ser jag framemot ett par hektiska veckor med omplanteringar och sticklingsförökning. Är det någon som vill tävla med mig om den första vårlöken? Skicka då in era bilder.

Ordförande

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s