April – Nu spritter det i de gröna fingrarna!

Efter en mars i solens tecken – än fast värmen uteblivit – känner jag hur det spritter i kroppen och ideligen går jag och kikar efter husväggen för att se om det kommit något litet grönt. Tyvärr får jag nog vänta ett tag till.

Inomhus har solen gjort sitt, för odlingarna växer så det knakar. Basilikan har börjat på sitt tredje bladpar och ingefäran har börjat skjuta i sin kruka. Att odla ingefära kräver ett visst tålamod har jag lärt mig. Min kompis är nu två år och inköpt som vanlig ingefära på en matbutik. Om man sätter den med ungefär halva klumpen under jord, i ett extremt varmt fönster, helst med en svart kruka så gror den. Ingefära eller Zingiber officinale är en väldigt vacker växt, bladen är bambulika och blomman är speciell. Om man planterar den nu får man inte ge upp inom sex veckor, för så lång tid tar det minst innan man ser nått liv. På sommaren har jag den stående under änglatrumpeterna på altanen så att den får skugga. I år hoppas jag på att den blommar.

Ingefära

Ingefära

 

Daturan eller änglatrumpeten växer så det knakar i sitt hörn av huset tillsammans med fikonet. De som var på trädgårdsvandring hos mig förra sommaren kommer säkert ihåg att jag hade planterat en Ficus ’Desert King’ i ett väldigt varmt hörn. Jag hade tänkt ha den ute på friland för den här sorten av Fikon ska klara -16 till -18 grader enligt de som vet. Jag fegade dock ur efter den kalla sommaren och tog in den för förvaring i garaget. Till min förvåning stod den där med ett fikon på stammen i januari, så det var nog inte en så bra idé. Den har i vinter fått bo inne som krukväxt istället. Man kan ju inte lyckas med allt.

Datura och Ficus

Datura och Ficus

 

I april ser jag fram emot att få gå på föreläsningen om kompostering. Själv har jag en kompost som jag arbetar hela vintern, förutom de kallaste dagarna. Men det känns som det är en hel vetenskap det här med kompost och att man aldrig kan sluta lära sig. Det blir som ett kall när man väl börjat och man duttar och pysslar och har sig med den som det vore en gammal vän. Konstigt hur det kan bli.

Nu är det dags att skicka in sina vårtecken så ska vi lägga ut dem här på hemsidan. Och NI, ingen har ännu vunnit utmaningen om första vårlöken!

/Ordförande

Annons

Ett svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s