Rapport från föreläsningen med Eva Eriksson.

Jag ligger lite efter med rapporteringen från våra evenemang! Bättre sent än aldrig kommer här lite att läsa och titta på, till alla er som var där och naturligtvis även till oss som inte kunde delta!

Tisdagen den 31/3 var det som Eva Eriksson gav oss en inblick i Märkesdjungeln. I programmet för Arnäs Trädgårdsförening för 2015 framgår årets tema ”Miljöhänsyn. Ekologiskt och härodlat”. Kvällens föreläsare, Eva Eriksson, eller ”Gurkeva” gav, efter att Carina Holmström hälsat alla välkomna, en god inblick i något som kan benämnas ”Märkesdjungeln”. Att det är fråga om en djungel när det gäller godkännande, ekologiskt eller ej, närodlat, olika krav kom vi snabbt till insikt om, men Eva visade stor kunskap på området och guidade oss, via mjölkpaket, bregottaskar och gräddförpackningar, i floran av märkningar som finns på området.

Eva

Eva gick på ett lättfattligt sätt igenom vad som menas med KRAV, EU-lövet, Demetermärket, Svenskt Sigill, ursprung Sverige, Gula Pippin, GMO och Ä-märket m fl. Den ekologiska odlingen vinner mark men kräver också kontroller och revisioner. Ursprungsmärkning av t ex svensk kött är idag en stor fråga men som Eva hela tiden påpekade – ”Läs på förpackningen!”

några_talare

Den nya ordföranden Karin Östman informerade om sommarens trädgårdsresa som äger rum den 8 augusti och går söderut, Storsjö Camping, Vårsta och
Sundsvall. Karin Bergström berättade om insatser från föreningens sida inför årets trädgårdsmässa på Stora Torget i Örnsköldsvik den 30 maj.

Fika och växtlotteri kompletterade kunskapsinhämtandet.

IMG_7628

Vid pennan Benne Odén

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s