Föreläsare från Allsta Gård

Den 28/4 hade vi besök av fina föreläsare, nämligen Inger Holmgren och Hans Nolén från Allsta Gård. www.allstagard.se Dessa två ledsagade kvällens åhörare genom ”Permakultur och ekologisk odling”. På gården bedriver de ett småskaligt ekologiskt certifierat jordbruk med grönsaksodling, gårdsbutik och djurskötsel. I en ekologisk odling är det viktigt att: kvalitén prioriteras, odlingen sker i balans med naturen, man använder differentierad växtföljd och ett odlingssystem som motverkar sjukdomar, man tänker långsiktigt och tar kretsloppet i beaktande. Om möjligt skall vi också i ekologisk odling använda ekologiska fröer.

IMG_7793 IMG_7791

Viktigt är den så kallade växtföljden, det vill säga att inte år efter år odlar samma gröda på samma plats. Man kan till exempel år ett sätta potatis och morötter. Nästa år sätter man baljväxter, fortsätter år tre med kålväxter, år fyra med lökväxter och sallad för att förslagsvis år fem avsluta med gröngödsling.

Den nya ordföranden Karin Östman påminde om sommarens trädgårdsresa som äger rum den 8 augusti. Karin Bergström påminde om provodlingen till årets trädgårdsmässa, i Cesams regi, som går av stapeln på Örnsköldsviks torg den 30 maj. Fika och växtlotteri kompletterade kunskapsinhämtandet.

/Styrelsen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s