Herrgårdsparken i Köpmanholmen.

Den 30 juni besökte ett fyrtiotal medlemmar Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Parken har återskapats i andan av hur det såg ut hos familjen Hedberg som levde och verkade i Köpmanholmen under sågverkstiden. Fru Ingeborg Hedberg hade ett stort trädgårdsintresse och anlade stora anläggningar, mycket med medelhavsträdgården som förebild. I parken finns också kopplingar till hennes stora insatser för familjerna i Köpmanholmen, t ex att alla barn fick ett äppelträd. Fru Hedberg var även delaktig i en försöksodling, som nu håller på att byggas upp igen och ska bl a fyllas med tidstypiska växter och träd från 1940-talet.

IMG_2141

Elisabeth Strand Hübinette, byggansvarig vid anläggningen, guidade oss mycket kunnigt. I början av parken finns en bildutställning över hur sågverket såg ut. Det är fascinerande att se hur fort skogen kommer tillbaka när marken inte används. Gångvägarna har restaurerats och bortglömda stentrappor har återfunnits. Många sittplatser finns i parken, likaså grillplatser.

Runt om i parken är lövträd och buskar, t ex hästkastanj, katsura, rhododendron, planterade för att integreras med skogen.

Det finns många stora praktfulla rabatter, rosenbuskar och pergola med bl a klängrosor. Mindre rabatter och enstaka perenner är planterade här och där för att sammansmälta med övrig växtlighet.

Parken är mycket barnvänlig. Det finns t ex stora mosstroll som ligger och sover, insektshotell och målade stenar som ligger här och var.

Området kring Önskebrunnen är utformat för att vigslar ska kunna hållas där. En avenbokshäck är planterad runt platsen.

IMG_1674

Längs alla gångvägar finns det konstverk, en del tydligt placerade, andra mer sammansmälta med naturen. Ute på Kärleksudden finns ett konstverk som heter ”Libjiesbåaloe” där konstnären inspirerats av ett sameviste som funnits där. En sägen berättar att en samekvinna blev bortförd från området och uttalade en besvärjelse över att verksamheten skulle upphöra. Om hon blev bönhörd eller inte vet ingen men fabriken lades ju ner i alla fall. I slutet av vår gångväg fanns stora skärmar som var avsedda för graffitti.

Vid fikapausen på herrgårdsbryggan berättade Karin Bergström om båttrafiken på fjärden under familjen Hedbergs tid och Karin Östman påminde om sommarresan.

Det behövs många besök för att upptäcka vad som finns i Herrgårdsparken speciellt vad gäller växtligheten, där blomningen skiftar över tid, men även alla olika gångvägar och vad som finns längs dem.

IMG_2110

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s