Vad lärde vi oss om svamp?

Den 30 september höll Ulla Hörnfeldt, utbildad svampkonsulent, ett mycket intressant och fängslande föredrag om svamp. Det blev många matnyttiga tips att ta med sig hem den kvällen. Hon uppmanade oss med bestämdhet att aldrig plocka eller tillaga en svamp om man inte känner sig helt säker.

IMG_3074

Många känner sig osäker på vad som är ätlig svamp. Ulla rekommenderade att man börjar med att lära sig 1 – 2 goda matsvampar och undvika alla andra. När man känner sig säker utökar man kunskapen, t ex om giftiga svampar osv.

Ulla var noga med att lära oss att aldrig plocka svamp klumpvis. Man ska titta på varje enskild svamp. Det finns giftsvampar som liknar ätliga och växer i samma sorts miljö. Är du minsta osäker så släng!

IMG_3085

Vi rekommenderades att aldrig plocka svamp i plastkasse. Man ska tänka ”köttfärs”. Med det menas att svampen härsknar fort av värmen i kassen. Mycket bättre med en korg med tomma mjölkkartonger i. Däri läggar man var sort för sig. Om en enda giftig svamp hamnar bland de ätliga kan den ”smitta” de ätliga.

En enkel regel är att aldrig plocka bruna svampar med bruna skivor eller vita svampar med vita skivor. De är alltid giftiga. Giftsymtom är luriga. Ibland märks inte förgiftningen direkt utan giftsymtomen kan komma flera veckor senare. Andra gifter kan anrikas i kroppen och ju fler oftare du äter av den svampen så ökar mängden gift och ger då symtom.

IMG_3087

Ulla berättade också om hur man avkokar, inkokar och torkar svamp. Men det går även bra att färga garn med svamp. Det blir fina naturfärger i olika nyanser i rost, lila, gult och brunt.

Vi fick även tips på bra redskap och svampböcker. Äldre böcker kan vara bra för identifiering, men i de nyare finns bättre information om giftighet.

IMG_3092

I pausen bjöd Ulla på en jättegod svampsoppa som du finner receptet till här nedanför. Vår duktiga serveringskommitté hade fixat gott bröd samt god äppelkaka till kaffet. Ett lotteri avslutade kvällen.

Text och bilder från Karin Ö

Svampkonsulenternas svampsoppa

30 gr torkad svamp (trattkantareller eller sandsopp)

2 msk smör

4 msk vetemjöl eller maizenamjöl till redning

1,5 liter vatten

3 st buljongtärningar (2 svamp- och 1 grönsaksbuljongtärning)

1,5 msk tomatpuré

50 gr Kvibilles ädelost

3 dl creame fraiche

2 st charlottenlökar

1 st vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

(Blötlägg den torkade svampen tills den har mjuknat (sandsoppen måste kokas för att få den mjuk). Stek svampen och vit- och charlottenlöken och strö över mjölet och rör om.

Tillsätt vattnet under vispning.

Koka upp och tillsätt tomatpuré och ädelost.)

Numera kokar jag upp vattnet med buljongtärningarna i och kastar i allt de andra utom creame fraiche. Tycker att det smakar lika gott ändå.

Låt soppan småputtra i 20-25 minuter.

Tillsätt till sist creame fraiche, salta och peppra.

För mera smak brukar jag ta lite mera ost ca 80 gr och ibland en till vitlöksklyfta men du gör enligt din smak.

KÖR SOPPAN SLÄT MED MIXERN

Soppan skall ha lite sting i smaken, mera salt o vitpeppar är enda som behövs.

Smaklig måltid, servera gärna vitlöksbröd till, det passar bra till denna soppa.

Med vänlig hälsning

Ulla Hörnfeldt

Legitimerad svampkonsulent

070-6974881

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s