Pelargonutställningen och Äpplets dag

I år har vi arrangerat två stora evenemang förutom det vanliga programmet.

Den tredje juli deltog föreningen i Tusen Trädgårdar som arrangeras vartannat år och är ett rikstäckande evenemang av Trädgårdsriket (Gunnel Carlsson) tillsammans med bl a Riksförbundet Svensk Trädgård. Vi höll till i Vårblommans lokal i Arnäs. Hela dagen före hade det varit ordentligt ösregn. Men den tredje juli sken solen från klarblå himmel och vi fick en riktigt fin sommardag.

Vi hade ordnat en stor pelargonutställning. Nästan alla pelargoner som utsett till Årets pelargon sedan 2007 fanns representerade plus flera andra sorter. Många exemplar var mycket stora och blommade överdådigt vilket gjorde det hela till en imponerande utställning.

pelargon

Lena Berglund från Svenska Pelargonsällskapet, länsansvarig för Västerbotten, samt Nils-Erik Wedman från Umeå var inbjudna och sålde fina sticklingar som gick åt som smör i solsken. Lena höll även ett intressant föredrag.

dsc_1660

Ute på gården hade vi försäljning av egna pelargoner och andra växter samt ett trädgårdsloppis och stort lotteri. Karin Näsholm sålde stickade och vävda hantverk och Dang Westin sålde jordgubbsplantor, frysta blåbär och lingon.

dsc_1624

Det blev en fantastisk dag. Det kom många besökare, ca 220 personer, och de allra flesta hade en eller flera pelargoner med sig hem. Dessutom hade två medlemmar sina privata trädgårdar öppna denna dag, Carina och Staffan Holmström som har Ravesta Trädgård samt Karin och Lars-Åke Bergström som har Trädgården på Strömsön.

Äpplets Dag

Den 25 september firades Äpplets dag. Det är en landsomfattande temadag som Riksförbundet Svensk Trädgård tagit initiativ till. Huvudsyftet är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av äppelträd.

Vi firade dagen på torget lördagen den 24 september. Evenemanget var ett samarrangemang tillsammans med Anundsjö Trädgårdsodlare, Höga Kusten Fritidsodlare och Studiefrämjandet.

Till dagen var Mattias Iwarsson, pomolog från SLU i Uppsala, inbjuden för sortbestämning.

mattias_in_action_2

Det var ett mycket stort intresse för att få sina äpplen sortbestämda. Ett femtiotal sorter identifierades. T o m några sorter som egentligen inte borde kunna gå hos oss här i zon 4 – 5. Ett par personer visade sig också vara lyckliga ägare till landskapsäpplet ”Kramfors”. Men även en del fröstammar upptäcktes. Katarina Lind från Umemust i Umeå var också inbjuden. Det var stor åtgång på hennes must och andra äppelinspirerade produkter.

Vi hade information om torkning av äpplen samt mustning med handdriven apparat. Åsa i Höga Kusten Fritidsodlare visade på beskärning av äppelträd. Barnen fick vara med i en tävling där man skulle skala det längsta skalet. Ett stort lotteri, med ett äppelträd som högsta vinsten, sålde snabbt slut.

I äppelutställningen fanns 49 olika sorters äpplen som besökarna fick smaka på.

bord_igen_2

Till dagen hade vi sammanställt en folder över de lokala sorter som tävlade om att vara Ångermanlands landskapsäpple när det utsågs 2005. Alla landskapsäpplen presenterades med den fina affischen ”Sveriges landskapsäpplen” från RST. Några veckor tidigare hade vi sålt 50 äppelträd från Blomqvist i Finland till medlemmarna.

img_4950_red_3

Dagen avslutades på Studiefrämjandets lokal med ett intressant föredrag av professor Per Odén. Han föreläste om sin äppelodling i Österlen som är Krav-certifierad.

Nu är verksamhetsåret 2016 slut vad gäller aktiviteter. Kvar är årsmötet den 28 februari 2017. Då presenteras det nya programmet och det blir spännande. Hoppas vi ses då!

Fram till dess

Från oss alla

Till Er alla

God Jul och Gott Nytt År

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s